ÜREME ÇAĞINDAKİ HER 10 KADINDAN BİRİNDE ÇİKOLATA KİSTİ GÖRÜLÜYOR

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Bilgin YURDAKUL, üreme çağındaki kadınlarda yaygın olarak görülen “Çikolata Kisti (Endometriosis)” hakkında bilgi verdi.

                “ Adet kanamalarının bazı durumlarda geriye doğru akarak karın boşluğuna dökülmesi sırasında endometrium hücreleri geçtikleri bölgelerde tutunarak yumurtalıklar, rahim ve karın iç zarı üzerinde yerleşerek kistleşebilir ve rahim içi tabakada oluşan kanamaları taklit ederek her ay bir miktar kanla birlikte dökülürler. İçi koyu kahverengi ve çikolataya benzer bir sıvıyla dolu olan bu kistlere ‘Çikolata Kisti (endometrioma)’ ismi verilir. Boyutu genelde 4-5 cm kadar olan kistler nadiren de olsa 10 – 15 cm’ ye kadar ulaşabilir. Çikolata kisti yapısı itibariyle kötü huylu değildir, kansere dönüşme riski yoktur.

                Çikolata kisti hastaları genelde adet kanamalarının ağrılı geçmesinden ve cinsel ilişki sonrasında oluşan ve basit ağrı kesicilerle geçmeyen ağrıdan yakınırlar. Çikolata kisti, sinsi bir hastalıktır. Bu kistler hiçbir şikayete neden olmayıp tesadüfen de tespit edilebilmektedir. Gebe kalamama şikayetiyle gelen hastalarının gebe kalamama sebebi olarak çikolata kisti teşhisi konulabilmektedir. 

                Kısırlık nedeni ile doktora başvuran hastaların % 20–40’ına çikolata kisti tanısı konulmaktadır. Bu hastaların gebe kalma olasılıkları önemli ölçüde azalır. Tedavi edilmemesi durumunda var olan endometriosis odakları yayılma eğilimindedir. Endometriosis hastalığının ileri evrelerinde karşılaşılan çikolata kisti ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir. Kistlerin cerrahi operasyon ile alınması ve adezyonların, buna bağlı olarak anatomik yapının düzeltilmesi ile ağrı sorunu giderilebilmektedir.

                Fallop tüplerinin kist kalıntılarıyla tıkanması ya da tüplerin yapışması buradan yumurta hücresinin ya da spermlerin geçişini engelleyecek seviyeye ulaşırsa kısırlığa neden olabilir. Adezyonların organlar arasında olması (özellikle yumurtalıklar, rahim, tüpler ve bağırsaklar arasında) diğer bir kısırlık nedenidir.

                Endometriomanın sebebinin tam olarak bilinememesi nedeniyle bu hastalıktan korunma yollarıyla ilgili de etkili bir yol ya da yöntemden bahsetmek mümkün olmamaktadır. Ancak doğum sonrasında ve doğum kontrol hapı kullanımı ile hastalıkta gerileme görülmektedir. Hastalık adetle alakalı olduğu için menopoz sonrasında hastalığın ilerlemesi durmaktadır. Endometriosis ve endometrioma nedeniyle operasyon geçirmiş olan kadınların, operasyon sonrasında hastalığın tekrarlamasını ve ameliyat sırasında kalabilecek mikroskopik odakların tekrar büyümelerini önlemek amacıyla verilen ilaç tedavilerini uygulamaları, hastalığın tekrarlama riskini azaltmak açısından önemlidir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.