YAZ SICAKLARINA DİKKAT

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. H. Çağlayan KANDEMİR, hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde güneş altında fazla kalmanın kalp krizi veya hipertansiyon riskini artırdığına dikkat çekerek uyardı.

 

            “ Mevsim geçişleri, tüm bireylerde birtakım değişikliklere neden olmaktadır. Uzun süren ve güçsüz kalınan kış aylarından sonra yaz mevsimine geçişte kalp yetersizliği, kapak hastalığı, hipertansiyon ve kalp damarlarında hastalıkları olanların çok dikkatli olmaları gerekmektedir.

 

            Yüksek hava sıcaklıklarında egzersiz yapmak ya da uzun süre güneşin altında yürüyüş yapmak kalp damar sisteminin yüksek tempoda çalışmasına neden olur. Bunun nedeni aşırı sıcak ve egzersizle artan terleme ile vücuttaki su kaybıdır. Kan dolaşımının hızlanması ile kalbin aşırı derecede hızlı çalışması ve vücudun toplam su kaybının verdiği aşırı stres yükü sonucu hipertansiyon, kalp krizi, kanama gibi tehlikeli sağlık sorunları doğurabilir. Egzersiz, tansiyon ve kalp hastaları için önerilen başlıca tedavi unsurlarından birisidir. Önerilen egzersizlerin başında gelen yürüyüş için elverişli zaman sıcak yaz aylarında serin saatler olmalıdır. Bu da sabah serin saatler veya güneşin etkisinin azaldığı akşamüstü saatleridir. Aşırı efordan, özellikle güneşin etkisini arttırdığı  saatlerde kaçınılması gerekmektedir.

 

Sıcaklarla birlikte havada nem oranı da artmaktadır. Bu da vücuttaki su ve minerallerin kaybına yol açar. İdrar söktürücü ilaç kullanan hastalar buna çok dikkat etmeli ve yaz başlangıcında ilaçlarının dozunu ayarlamalıdır. Terlemeyle birlikte vücutta kaybolan sıvı kan akışkanlığında azalma ve koyulaşmaya neden olur. Bu nedenle günde 2-2,5 lt sıvı tüketilmesi faydalıdır.”  

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.