TATİLDE BESLENME DÜZENİ BOZULMAMALI

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Tatil; yolculuğundan konaklamasına kadar yeme düzenimizin oldukça değiştiği bir dönem. Yolculuk sırasında çoğunlukla paketli yiyecekler tüketilmesi, sıvı tüketiminin az alması, gidilen yerlerin yemek kültürünün çeşitli ve farklı olması sindirim sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Yaşayabileceğiniz sindirim sorunları kısa ve uzun vadede yaşam kalitenizi oldukça etkiliyor.  Peki yıl boyu sabırsızlıkla beklediğiniz, stres atacağınızı düşündüğünüz tatilinizin yorgunluk, hastalık ve alınan fazla kilolarla bitmemesi için ne yapmalıyız? İşte Özel Atakent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşenur Çabuk’tan 4 adımda beslenme önerileri.

 

Açık Büfe Avantajından Faydalanın!

 

Hazırlanması emek gerektiren, besin çeşitliliğinin fazla olduğu açık büfeler gün içerisinde düzenli ve dengeli beslenmek için iyi bir avantaj haline getirilebiliyor. Ancak porsiyon kontrolüne dikkat edilmeli. Porsiyon kontrolü için öncelikle ne yiyeceğinize karar vermeli, büyük tabaklar yerine küçük tabaklar tercih etmelisiniz. Peki açık büfedeki her şeyden yenilebilir mi? Doğru porsiyonlarda tüketilirse evet. Bunun için öğle ve akşam öğünlerinde mide hacmini daha çabuk doldurup tokluk hissi oluşturacak çorba, salata ve sebze yemeklerine öncelik tanınmalı. Sebze yemeklerinin yanında mutlaka ızgara/fırın tavuk, balık ya da et gibi protein içeriği yüksek besinler tercih edilmeli. Ekmek grubuna dikkat! Asla hayır diyemediğiniz, porsiyonu kontrol edemediğiniz en sevilen besin grubu, ekmektir. Bu sebeple ekmek olarak tam buğday ekmeği tüketmeye özen göstererek pilav, makarna gibi diğer ekmek grubu üyelerine karşı biraz mesafeli olunmalı. Unutmayın yediğiniz her 3 kaşık pilav/makarna bir dilim ekmek yerine geçmektedir.

 

Tatlı Tüketimine Dikkat!

 

Tatlı tercihlerinizde dondurma, sütlü ya da meyveli tatlılara öncelik tanıyın. Porsiyon kontrolünü sağlamak için tatlınızı eşiniz, çocuğunuz ya da arkadaşınızla paylaşın, tadımlık yiyin. Unutmayın, kalori paylaşıldıkça azalır.

 

Kahvaltınızı Atlamayın, Ara Öğün Yapın!

 

Genellikle tatil sebebiyle geç yatıldığı için sabah da geç kalkılır. Bu durum kahvaltının öğlene sarkmasına sebep olabilir. Kan şekeri dengesi, metabolizma hızının dengede kalması gibi sebeplerle kahvaltı atlanmamalı.  Kahvaltıda tok tutucu özelliğinden dolayı yumurta, peynir, zeytin, tam buğday ekmeği ve lif açısından zengin sebze-meyve ile fındık, fıstık gibi yağlı tohumlara yer verilmelidir. Ara öğünlerde tüketeceğiniz çiğ kuruyemişler, yarım yağlı süt, yulaf, kuru ya da taze mevsim meyveleri vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir.

 

Sıvı Tüketiminiz Azalmasın!

 

Mevsim sıcaklıkların normalin üzerinde seyretmesi sebebiyle sıvı ve mineral kaybı görülebilir. Bu sebeple günlük su tüketimine özen gösterin. Taze sıkılmış meyve suları, şekersiz içecekler de sıvı tüketimini arttırmanızı kolaylaştıracaktır.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.